Ten tani owoc to antyrakowy mocarz. Polska jest potęgą w jego produkcji

Dodano:
Owoce w kawałkach Źródło: Freepik/stocking
Nowotwory są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Chroni przed nimi m.in. odpowiednia dieta. Szczególną rolę w profilaktyce tych groźnych chorób odegrać mogą popularne owoce. Warto po nie sięgać, zwłaszcza że mamy je na wyciągnięcie ręki.

Diagnozę choroby nowotworowej co roku słyszą miliony ludzi na całym świecie. Pacjentów onkologicznych stale przybywa – zarówno w Polsce, jak i na świecie. Dlatego naukowcy nie ustają w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: co zrobić, by chronić się przed rakiem? Niezwykle skutecznym „orężem” w walce o zachowanie zdrowia i dobrej kondycji są znane i lubiane owoce. W naszym kraju mamy ich pod dostatkiem. Przeprowadzone badania dowodzą, że ich regularne spożywanie, nawet w relatywnie niewielkich ilościach, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu o około 50 procent. Chodzi zwłaszcza o jeden rodzaj raka.

Jakie owoce mogą chronić przed rakiem?

W profilaktyce chorób nowotworowych ważną rolę odegrać mogą jabłka. Polska jest jednym z czołowych producentów tych owoców – pierwszym w Europie i czwartym na świecie. Warto włączyć je do diety na stałe i spożywać regularnie. Prozdrowotne działanie przysmaków zostało potwierdzone w badaniach klinicznych przeprowadzonych przez naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Wzięło w nim udział ponad 1300 osób, w tym niespełna 600 pacjentów onkologicznych. Eksperci wykazali, że już jedzenie jednego jabłka dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o około 50 procent. Liczba uczestników badania jest niewielka. Nie zmienia to jednak faktu, że uzyskane wyniki są bardzo obiecujące.

Antynowotworowe właściwości jabłek odkryli również specjaliści z Cornell University. Zauważyli, że spożywanie owoców może zmniejszyć nie tylko ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ale też obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi i wątroby. Za prozdrowotne działanie przysmaków – jak sugerują naukowcy – odpowiadają przede wszystkim zawarte w nich flawonoidy. Związki te należą do grupy przeciwutleniaczy. Redukują stany zapalne w organizmie, neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Zapobiegają też uszkodzeniom komórek. Warto podkreślić, że najwięcej wartości odżywczych dostarczają jabłka jedzone razem ze skórką.

Jedzenie jabłek to nie wszystko

Jedzenie jabłek może być jednym z elementów profilaktyki chorób nowotworowych. Nie należy jednak zapominać, że ważną rolę w prewencji tych schorzeń odgrywają również inne, niemniej istotne czynniki. Duże znaczenie ma między innymi styl życia (unikanie alkoholu i innych używek, ograniczenie spożycia przetworzonej żywności), a także aktywność fizyczna i regularne badania kontrolne.

Źródło: czytelniamedyczna.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...